Installeren van Ubuntu (10.04) onder VMWare

Written by Jochem on. Posted in Handleiding, Linux

Voor de installatie van Ubuntu 10.04 LTS wordt er gebruik gemaakt van VMWare workstation. Dit is een virtualisatie platform en kan onder andere gebruikt worden om besturingssystemen uit te proberen. Er is alvast een virtuele machine aangemaakt met 2048MB RAM geheugen en 20 GB schrijfruimte. De installatie CD van Ubuntu 10.04 LTS is gekoppeld als .ISO bestand en wordt gesimuleerd alsof er een CD in de CD-ROM drive bevind.

Gekoppelde Ubuntu 10.04 machine in VMware.Bij het opstarten van de virtuele machine (VM) wordt de installatie uitgevoerd. Als eerste kan er een keuze gemaakt worden betreffende de taal. Aangezien dit verslag in het Nederlands wordt geschreven kiezen we hier voor Nederlands. In het volgende venster wat tevoorschijn komt kan er een locatie worden ingesteld, Ubuntu heeft alvast Nederland voorgeselecteerd dus er kan gelijk op “Vooruit” worden geklikt. Hierna wordt er gevraagd wat de toetsenbord indeling is van het systeem, wederom is onze gewenste keuze USA-International voor geselecteerd en klikken wij weer op “Vooruit”.

 Bij stap 4  hebben we gekozen voor een nieuw besturingssysteem installatie en bij stap 5 hebben we als gebruikersnaam “linux” gekozen voor voorbeeld doeleinden. Hierna kon het systeem geïnstalleerd worden en dit verliep redelijk snel in een tijdsbestek van 30 minuten. Normaliter gaat de installatie iets sneller als er vanaf een .ISO bestand geladen wordt maar als er essentiële updates beschikbaar zijn zullen deze automatisch opgehaald worden tijdens de installatie.

  voortvangsindicatie tijdens de installatie van Ubuntu

Na het updaten wordt de hardware geconfigureerd en moet de computer opnieuw gestart worden. Als dit is gebeurd kan er ingelogd worden voor de eerste keer.

Het login scherm van Ubuntu

Activeren Root account in Ubuntu

Na de installatie is standaard het ROOT account uitgeschakeld. Om deze in te schakelen hebben we de terminal opgestart en het volgende ingevoerd:

sudo passwd root

 Hierna moesten we twee keer het wachtwoord invoeren, één keer om het in te stellen en de tweede keer voor verificatie.

Netwerk configureren in Ubuntu

Ondanks dat VMWare automatisch de netwerk instellingen door kan geven die hij van de router krijgt als de netwerk adapter op Bridge staat ingesteld, is het wel handig om te weten hoe dit gedaan kan worden.

Als er is ingelogd in de grafische omgeving kan de netwerk configuratie worden opgestart door naar “System -> Preferences -> Network Connections” te gaan.

 Er kan hier zowel een statische configuratie worden ingesteld als een dynamische configuratie. Voor het gemak is het nu ingesteld op DHCP (dynamische configuratie), dit omdat ik vaak verwisselen van netwerk op meerdere locaties en nu ook niet elke keer de netwerk instellingen wil veranderen.

Het netwerk configurstie scherm in Ubuntu

 

 

Incoming search terms:

  • vmware handleiding

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

Built with HTML5 and CSS3 I Copyright © 2012