Wat is computer virtualisatie?

Written by Jochem on. Posted in Virtualisatie

Adsense inner bottom virtualisatie

Virtualisatie overzicht

Doorgaans is er op een normale computer slechts één besturingssysteem aanwezig, meestal is dit een op Microsoft Windows, Linux of MAC OSX gebaseerde besturingssysteem. Bij deze vorm kan er maar één besturingssyteem gelijktijdig opgestart worden.Er kan wel een dual boot systeem geinstalleerd worden maar het nadeel hiervan is dat de computer hiervoor opnieuw gestart moet worden en de lopende applicaties (programma”s) afgesloten moeten worden. Hierbij is het gehele systeem één geheel en als er iets misgaat zoals het corrupteren van het besturingssysteem dan kan het zijn dat het hele systeem opnieuw geinstalleerd moet worden.

Wat gebeurd er met Virtualisatie?

Met virtualisatie worden de (computer) componenten afzonderlijk van elkaar losgekoppeld. Dit kan onderverdeeld worden in:

presentatie virtualisatie:

Hierbij worden geen applicaties geinstalleerd op de werkplek van de gebruiker maar worden deze geinstalleerd op een centrale plek zoals het serverpark. Een andere benaming voor deze vorm heet Server Based Computing.

applicatie virtualisatie:

Bij de term applicatioe virtualisatie draaien applicaties op het lokale systeem op  de desktop zonder dat deze applicatie is geinstalleerd op het systeem en niks wegschrijf in het register. Er wordt zogezegd een kleine aangepaste VM (virtuele machine) aangemaakt. Hierdoor is het mogelijk om applicaties die doorgaans elkaar in de wegzitten toch naast elkaar te laten draaien op het zelfde systeem. Denk hierbij aan het gelijktijdig kunnen draaien van Office 2010 en Office 2003.

Enkele programma’s die applicaties op zo’n dergelijke manier kunnen aanpassen zijn: Thinapp (voorheen Thinstal van VMWare), APP-V (Microsoft Application Virtualization) en Java VM.

Voordat de applicatie gevirtualizeerd kan worden dient er eerst een snapshot van het systeem gemaakt te worden om de huidige status van het systeem vast te kunnen leggen. Als dit is gebeurd moet de applicatie geinstalleerd worden en na de installatie wordt er gekeken wat de wijzigingen zijn op de harde schijf en in het register, zodoende kan er geconstateerd worden welke wijzigingen nieuw zijn. Het is aanbevolen om dit in een virtuele machine te doen en het besturingssysteem te gebruiken waar de uiteindelijke applicatie op moet komen te draaien.

server virtualisatie:

Met server virtualisatie kunnen verschillende server besturingssystemen op één server draaien doordat er meerdere virtuele computers worden aangemaakt.Hierdoor worden de overgebleven resources (t.a.v. een enkele server) volledig benut en staat een server niet constant te idlen. Door server virtualisatie te implementeren vergemakkelijkt dit High Availability en disaster recovery scenario’s aanzienlijk en het zorgt er tevens voor dat deze oplossingen betaalbaarder worden.

Enkele voordelen van server virtualisatie:

 • virtuele machine ‘s zijn ‘live’ te migreren naar andere fysieke systemen zonder dat de gebruikers dit merken;
 • minder hardware in gebruik leid tot flinke besparingen, zowel in het onderhoudskosten, energiekosten en inname van ruimte in het serverpark;
 • heeft een VM net iets meer kracht nodig? Ken dan automatisch meer systeem resources toe zoals geheugen en processorkracht op basis van de actuele belasting van het systeem;
 • clusteren van systemen worden goedkoper doordat er meer machines op dezelfde hardware draaien.

storage virtualisatie:

 

Wat is het voordeel van Virtualisatie?

Met virtualisatie kan er  bespaard worden op IT kosten. Hierbij kan hardware van een systeem volledig benut worden en gaat er zo min mogelijk kostbare rekenkracht verloren, dit omdat van afzonderlijke computers het merendeel van de capaciteiten niet wordt gebruikt. Als dit gecombineerd wordt kan hier efficienter mee worden omgegaan.

Ook kan er bespaard worden op stroomkosten omdat meerdere gebruikers werken op één computer en hierdoor maakt virtualisatie o.a. cloud computing mogelijk. De kosten van aanschaf voor een dergelijk systeem liggen hoger dan een normale computer maar deze investering verdient zichzelf terug.

Beschikbare programma’s voor besturingssysteem virtualisatie

Er zijn veel bedrijven die software matige oplossingen aanbieden voor het virtualiseren van besturingssystemen. Een aantal hiervan zijn VMWare, Sun, Microsoft en Xen.

VMWare

VMWare heeft 3 uitgebreide productlijnen gebaseerd op virtualisatie: vPlatformvManage en vTools.

vPlatform: Bevat producten om de IT-Infrastructuur de virtualiseren. Dit zijn Workstation, Server en ESX. ACE en FUSION vallen hier ook onder.
vManage: Bevat producten om de virtuele infrastructuur te kunnen beheren. VCenter is hier onderdeel van en wordt veel gebruikt.
Tools: Bevat tooling producten om het beheer te ondersteunen, een product hiervan is “Converter” die het mogelijk maakt om al reeds bestaande servers te virtualiseren.

Microsoft

Microsoft heeft o.a. Microsoft Virtual PC en Microsoft Hyper-V.

Microsoft Virtual PC: Virtual PC maakt het mogelijk om Windows op een virtuele computer te laten draaien onder Microsoft Windows of Linux. Eerder was het ook mogelijk om dit voor elkaar te krijgen onder MAC OS en verscheidene UNIX varianten.
In Windows 7 kan deze gebruikt worden om Windows XP mode te activeren die een nauwe integratie heeft met het host besturingssysteem (Windows 7).

Microsoft Hyper-V: Hyper-V is een op hypervisor gebaseerde virtualisatie systeem voor X86-64 systemen. Hyper-V bestaat uit 2 varianten, namelijk: Microsoft Hyper-V Server 2008 (Hyper-V Server 2008 R2 voor de tweede release) en als een installeerbare rol in Windows Server 2008 en windows Server 2008 R2. Hyper-V is op afstand te besturen via het Management Console (MMC) die op elk Windows platform is geintregeerd. Om de installeerbare rol van Hyper-V te kunnen installeren is wel een 64-bit windows platform nodig te beginnen bij Windows Server 2008. Voor de standalone versie is geen Windows platform nodig, deze installatie heeft alle Windows componenten aan board en heeft een Windows Server Core omgeving, dit wil zeggen dat er geen grafische schil omheen zit en alles geconfigureerd en opgezet moet worden door middel van commando’s en de CLI (Command Line Interface)

Incoming search terms:

 • handleiding vmware
 • vmware uitleg

Tags: , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

 • Laura

  |

  Bedankt voor al je info, dit heeft zeker geholpen tijdens mijn opstel over virtualisatie. Bedankt!

  Reply

Leave a comment

Built with HTML5 and CSS3 I Copyright © 2012