Windows 8 release preview

Written by Jochem on. Posted in Recensies, Windows

Windows 8 Release preview

Microsoft heeft  onlangs de Release Preview van Windows 8 vrij gegeven.  Dit is een versie in het laatste stadium voordat de versie uitkomt die in de winkels komen te liggen. Deze versie is zo gezegd feature compleet en dit betekent dus dat hier geen nieuwe features meer bij komen voor de officiele release. De RTM versie zal binnenkort gestuurd worden (2 maanden) naar hardware partners zodat zij hier het een en ander aan kunnen testen.

 Eerder was er al een consumer preview te downloaden die nog niet helemaal compleet was. Deze was te installeren vanuit Windows 7 maar kon zoals ik hem al eerder heb getest ook geinstalleerd worden onder VMWare Workstation 8 en Sun VirtualBOX.

De kernel van Windows 8 is dicht getimmerd en als gevolg beter beveiligd. Apps kunnen geinstalleerd worden met een druk op de knop vanuit Microsoft’s “App store” in tegenstelling tot een uitgebreidere setup wat we eerder van hun zijn gewend. Dit keer heeft Microsoft er geen naam aan gegeven maar het “Microsoft Runtine” genoemd en het uiterlijk (de User interface) is ook aanzienlijk veranderd, deze gaat nu onder de naam “Metro” in plaats van “Aero”.

Metro daarentegen is nog nieuw en onbekend, het levert weinig voor de hand liggende voordeel op als je deze installeerd op een desktop of laptop met toetsenbord en muis en zonder touch mogelijkheden. Als je Windows 8 op een tablet gebruikt dan krijg je wel het gevoel dat het tot leven komt.

Zelfs op een oudere PC biedt Windows 8 een aanzienlijk verbeterde performance als je eenmaal het navigeren onder de knie hebt. Afgezien van Metro, profiteert Windows 8 van drie jaar lang technische verbeteringen beginnende bij Windows 7 in 2009, wat resulteert in een snellere en vloeiendere ervaring.

Windows 8 Release preview beter bekeken

Als je eenmaal een thema hebt gekozen kan de lol beginnen. Je krijgt de Metro interface voor geschoteld met gekleurde blokken (tegels worden deze genoemd) over het hele scherm en het klassieke start menu zoals we in elke eerdere versie zijn gewend ontbreekt. Zelf vind ik dit erg jammer en een gemiste kans want zo forceren ze je om de nieuwe interface te gebruiken, hopelijk komt Microsoft hier later nog met een oplossing voor.

Het nieuwe Start-menu zelf is te groot voor de meeste desktop schermen. Oudere desktop-applicaties hebben lelijke en kleine pictogrammen. Metro apps hebt “Live-Tegels”, het eerst gezien op Windows gebaseerde telefoons, die worden gevuld met gegevens uit de applicatie, zoals een overzicht van recente e-mail, of een foto van uw bibliotheek.

De Live-tegels zijn op zich een interessant concept, maar niet echt aangenaam omdat zij willekeurige gegevens laten zien en niet de gegevens die je juist zou willen. De tegels zijn ook afleidend wat weer de Metro interface tegenspreekt aangezien microsoft hier heel veel tijd in heeft gestoken. Gelukkig kunnen individuele tegels naar gelang ook uitgeschakeld worden.

De beste manier om het Start Menu te gebruiken, indien je een toetsenbord hebt, is om te starten met typen. Als je typt dan komen er al vergelijkende shortcuts in beeld. Dit is niet echt een functie van het Start Menu maar een zoek functie. Er is ook een weergave genaamd “alle apps” die het grouperen laat zien op de manier van het oude start menu maar dit keer met koppen in plaats van een boom structuur.

 Deze nieuwe versie van Windows 8 heeft enkele nieuwigheden met zich meegebracht ten opzicht van de Consumer Preview. Momenteel zijn de Metro apps ingebouwd en kan het onder meer met meerdere beeldschermen overweg. Wat opvalt bij het begin scherm is dat het vooral bedoelt is voor tablet achtige soorten pc’s. Bij het inlogscherm krijg je al een afbeelding voorgeschoteld met de tijd erop afgebeeld, als je deze omhoog wiped dan krijg je de login text boxen in beeld en kan het inloggen beginnen.

 

Als je voor het eerst een account aanmaakt dan kun je kiezen voor een een lokaal account of een “Microsoft” account. Bij het Microsoft account geef je een email adres op wat gekoppeld is aan een .NET Passport (standaard Hotmail, Live, MSN e.d. je kunt ook je eigen email adress koppelen aan een .NET Passport).

64-bit (x64)                    Download (3.3 GB)
32-bit (x86)                    Download (2.5 GB)

 Product Key:   TK8TP-9JN6P-7X7WW-RFFTV-B7QPF
Voor meer informatie, bekijk de Microsoft Windows 8 website

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

Built with HTML5 and CSS3 I Copyright © 2012